Domowa ćwikła z dodatkiem selera

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny dodatek do sztuki mięsa, kotletów mielonych, ryb smażonych. Niewielki dodatek selera dodatkowo wzbogaci smak ćwikły oraz organizm w cenne źródło witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg buraków ćwikłowych
    20 dag selera
    2 średniej wielkości korzenie chrzanu
    Przyprawy: sól, pieprz, cukier

Domowa ćwikła z dodatkiem selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraki wyszorować, ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli pod przykryciem do miękkości. Osobno ugotować selera. Warzywa po ugotowaniu i przestudzeniu obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Korzenie chrzanu wypłukać, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, odsączyć. W misce połączyć buraczki, seler, chrzan, dodać przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2-3 godziny do połączenia się składników.

Porady

1. Do ćwikły można dodać parę kropli soku z cytryny 2. Przed podaniem na stół dodać na wierzch kleks gęstej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy