Domowa chałka z prostą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

pyszna chałka, z dużą ilością kruszonki!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    20 gr świeżych drożdży
    50 gr masła
    50 gr cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko

    kruszonka:
    50 gr mąki
    50 gr cukru
    50 gr masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Domowa chałka z prostą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże, następnie dodać 1/2 szklanki mąki, przykryć i odstawić na 15 minut.
  • 3. Do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajko oraz masło. Wyrobić ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut.
  • 4. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek. Połączyć na jednym końcu ciasto i zapleść warkocz, końcówkę podwinąć pod spód.
  • 5. Gotową chałkę odstawić na 15 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść.
  • 6. Chałkę posmarować odrobiną mleka, posypać kruszonką i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować