Domowa chałka z kruszonką

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Odkąd pamiętam lubiłam chałkę. Delikatne lekkie drożdżowe ciasto, które można jeść nawet bez dodatków, choć ja lubię najbardziej z domowym dżemem truskawkowym (już stoi gotowy u mnie w spiżarni) i kubkiem zimnego mleka lub kakao. Przyszedł czas zrobić ją samodzielnie. Muszę przyznać, że największą trudność miałam w splataniu chałki, no ale od czego są filmiki na necie:) Wyszła pyszna delikatna z mnóstwem chrupiącej kruszonki na wierchu. Jednak następnym razem zrobię dwie mniejsze, bo z tych składników wyszła ogromna chałka, długa na przekątną blachy z piekarnika ,a piekarnik mam ciut większy , bo 60 więc jest naprawdę wielka. Jedno jest pewne naje się nią duża rodzina:)

20181029_124931
  • 20 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Na chałkę
500 g mąki tortowej
100 g masła lub margaryny
25 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
180 ml ciepłego mleka

Na kruszonkę:
150 g mąki tortowej
100 g cukru
100 g masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowa chałka z kruszonką

  • 1. Ciepłe mleko rozprowadzić z drożdżami i łyżeczką cukru, poczekać aż drożdże zaczną pracować. Do miski miksera przesiać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać jedno jajko, żółtko (białko zostawić na później), cukry, olej i spienione drożdże z mlekiem. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ja robiłam to mikserem z hakową końcówką przez 5 minut. Następnie dodać przestudzoną margarynę i ponownie wyrabiać przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu.
    Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę.
    Wyrośniętą chałkę posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Piec 25 minut, aż chałka będzie rumiana. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniedla dziecikuchnia babciDOMOWE PIECZYWO
 

Komentarze

Podobne przepisy

JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ

Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe...

image-1p2fnqv

Dodane przez: monika016

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Pyszny, kwaskowy smak przełamuje...

muf

Dodane przez: ladygoga

Muffinki z wiśniami i kruszonką

Suche mieszamy z mokrym, chwila...

Babeczki z jeżynami i kruszonką

Dodane przez: nataliakielek

Babeczki z jeżynami i kruszonką

Pyszne i bardzo proste do zrobienia...

image-1vfgxio

Dodane przez: KuchniaPoli

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Lekkie muffiny z rabarbarem i kruszonką,...

Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką

Dodane przez: akrobatka22

Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową...

Muffinki za sprawą kefiru są wyjątkowo...