Domowa chałka miodowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Najlepsze są domowe wypieki.Możesz modyfikować przepis, tak aby uzyskać chałkę słodką, mniej słodką,z kruszonką,lukrowaną lub jaką tylko chcesz...

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 550 gramów
    - drożdże (świeże): 20 gramów
    - miód (płynny): 6 łyżek
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - mleko (1,5 % w temp. 37 stopni C): 70 mililitrów
    - masło (82%): 60 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta Desery

Domowa chałka miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 4 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.Masło rozpuścić w rondlu, odstawić, aby wystygło.
  • 2. Makę przesiać przez sito,dodać zaczyn,jajka,mleko,miód,masło,wyrobić ciasto (czas wyrabiania 10-12 minut). Przykryć ściereczką,odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3-4 części,uformować z nich wałki(po 3 wałki na chałkę)splatać warkocze,zlepić końce,posmarować roztrzepanym białkiem.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej umieścić chałki, w odstępach 4 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować