Domowa chałka miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 4 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.Masło rozpuścić w rondlu, odstawić, aby wystygło.
2.Makę przesiać przez sito,dodać zaczyn,jajka,mleko,miód,masło,wyrobić ciasto (czas wyrabiania 10-12 minut). Przykryć ściereczką,odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
3.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3-4 części,uformować z nich wałki(po 3 wałki na chałkę)splatać warkocze,zlepić końce,posmarować roztrzepanym białkiem.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej umieścić chałki, w odstępach 4 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarze