Domowa chałka na żółtkach

1 (1 ocen)

  • 30 min

smakuje lepiej niż ze sklepu

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mleka, drożdże, 1 kg maki, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, pół margaryny.na kruszonkę: 1/4 margaryny, 4 lyżki mąki, 2 łyżli cukru.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałka na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. mleko lekko podgrzać i rozmieszać z drożdżami, dodać do tego cukier i 2 łyżki maki, wszystko delikatnie wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie dodać zółtka i pół miekkiej margaryny, dosypać 2 szkl mąki i wyrabiać ciasto ręcznie, podsypując sobie maki aż do chwili gdy ciasto edzie samo odhodzić od ręki. Po tym czasie odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką lnianą. Gdy ciasto podwoi objętość z połowy upleść plecionkę. CZyli bierzemy te pół ciasta i robimy z niego 3 gługie wałeczki i pleciemy jak warkocz. Z drugiej połowy ciasta robimy drugą chałke.
  • kruszonka 2. kruszonka na wierzch:na kruszonkę: 1/4 margaryny, 4 lyżki mąki, 2 łyżli cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować