Domowa chałka na świeżych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.chałka:
100 ml podgrzewamy z 20 g mąki (ok.2 łyżek) cały czas mieszamy uważając, aby nie zagotować. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy resztę mleka, jajko, drożdże, mąkę, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. (będzie dość gęste, ale nie zwięzłe, elastyczne)
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, miskę przykrywamy ścierką.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę z mąką, dzielimy na 3 części, lekko wyrabiamy. Każdą część ciasta rolujemy, a następnie zaplatamy w warkocz.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
kruszonka:
Mąkę, cukier i masło szybko rozcieramy między palcami tak, aby powstały grudki.
Komentarze