Domowa chałka na świeżych drożdżach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowa chałka

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 370 g mąki
    60 g cukru
    1 jajko
    220 ml mleka 3,2%
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    na kruszonkę:
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka zimnego masła
    dodatkowo:
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa chałka na świeżych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. chałka:
    100 ml podgrzewamy z 20 g mąki (ok.2 łyżek) cały czas mieszamy uważając, aby nie zagotować. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Do ostudzonej masy dodajemy resztę mleka, jajko, drożdże, mąkę, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. (będzie dość gęste, ale nie zwięzłe, elastyczne)
    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, miskę przykrywamy ścierką.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę z mąką, dzielimy na 3 części, lekko wyrabiamy. Każdą część ciasta rolujemy, a następnie zaplatamy w warkocz.
    Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
    kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło szybko rozcieramy między palcami tak, aby powstały grudki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować