Domowa biała kiełbasa

4.5 (199 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona biała kiełbaska...przepis rodziców.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg szynki
    1kg brzucha
    1/2kg golonki bez kości
    niecała 1/4szkl peklo-soli
    1szkl zimnej wody
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cukru
    łyżka majeranku
    ok 10m osłonki cienkiej wieprzowej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowa biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z peklo solą. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
    Szynkę i brzuch zmielić używając najgrubszych oczek sita maszynki do mielenia. Golonkę zmielić na drobnej. Mięsa wymieszać i dodać czosnek, cukier, majeranek. Wyrabiając ok 30 min dodawać po trochu zimnej wody.
    Masę mięsną napełniać cienką osłonkę wieprzową.
    Kiełbasę zaparzyć we wrzącej wodzie ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować