Domowa bagietka

0 (0 ocen)

Pyszna, prosta i szybka bagietka. Każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem. Idealna na mini kanapeczki na domowe przyjęcie.

Składniki:

  • 39 dkg mąki pszennej
    5 g suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

Domowa bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy 200ml gorącej wody, mieszamy. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • 2. Ponownie wyrobić ciasto, Formujemy 2 bagietki. Każdą rozwałkowujemy na długi i wąski prostokąt i składamy na 3 części, łaczymy.
  • 3. Układamy miejscem zlepienia do dołu, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 4. Bagietki nacinamy i pieczzemy 30 minut w 220 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy