Domek z piernika - aromatyczny i cały do zjedzenia!:)

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Piernik nieodzownie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Taki domek jest świetną dekoracją świąteczną, rozsiewa zapach piernika w całym pokoju i w dodatku można go zjeść :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    70 dag mąki
    10 dag margaryny Palma z Murzynkiem (opcjonalnie masła)
    10 łyżek płynnego miodu
    20 dag brązowego cukru
    1 jajko
    1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżka kakao w proszku
    1 łyżeczka sody oczyszczonej)

    Lukier do sklejania i dekoracji:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru (może być więcej, do uzyskania gęstej konsystencji)
    opcjonalnie odrobina soku z cytryny

    Możliwe elementy dekoracyjne:
    kolorowa posypka, cukrowe kuleczki, kolorowe wiórki kokosowe, landrynki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Chatka

Domek z piernika - aromatyczny i cały do zjedzenia!:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem. Podgrzewać do połączenia się składników cały czas mieszając, aby cukier się ładnie rozpuścił. Ostudzić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrabiać ciasto na gładką masę.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Z przygotowanych wcześniej szablonów wyciąć ściany, dach, komin i elementy ozdobne (typu sztachety na płotek, gwiazdki na choinkę, itp.). W ścianach wyciąć okna i drzwi (drzwi też trzeba upiec). Pozostałe resztki ciasta ponownie rozwałkować na podkład pod domek - musi być większy, żeby zostały brzegi i miejsce na wymyślone przez nas dekoracje.
  • 4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż zacznie wyraźnie się rumienić. Odczekać chwilę, następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia.
  • 5. Białko ubić na sztywną pianę, utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (w zależności od wielkości jajka trzeba dodać więcej cukru pudru). Opcjonalnie można dodać odrobinę soku z cytryny.
  • 6. Gotowym lukrem sklejamy naszą konstrukcję na piernikowej podstawie. Można do tego użyć rożka lub nakładać lukier patyczkiem do szaszłyka. Po każdym elemencie należy chwilę odczekać, aby dobrze "zastygło". Ozdabiamy według naszego pomysłu.

    Choinka obok domku to kilka gwiazdek różnej wielkości sklejona lukrem na przemian i ozdobiona kolorową posypką (super wygląda też z cukrowymi kulkami).

Porady

Do sklejania zamiast lukru można też użyć karmelu, ale dobrze zrobiony lukier utrzyma konstrukcję równie dobrze (ja domek przewiozłam z Warszawy do Rodziców-130km i nic mu się nie stało), a karmel skleja tak szybko, że nie można poprawić "krzywizny". Jeśli chcemy mieć w oknach "szybki" przed pieczeniem w otworki trzeba pokruszyć kolorowe landrynki. Lukier możemy zabarwiać jadalnymi barwnikami (trzeba wtedy dodać więcej cukru pudru). Można też zrobić "dachówkę", np. z płatków cini-minis lub mini herbatników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować