Domek z piernika

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Mój pierwszy dom własnoręcznie zbudowany! Słodki i piernikowy!

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg mąki
    • 120 g masła
    • 500 g miodu
    • 200 g cukru
    • 2 czubate łyżki cukru na karmel
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników

    Lukier
    • 3 białka
    • 1 opakowanie 400 g cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny

    Karmel
    • 10 łyżek cukru
    oraz
    • wiórki kokosowe
    • zielony cukier ozdobny lub posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domek z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domek z piernika 1. • Rozpuścić masło, miód i cukier.
    • Zrobić karmel - rozpuścić 2 łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko.
    • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
    • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem.
    • Wbić jajka i zagnieść ciasto.
    • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową.
    • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części.
    • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin.
    • Wyciąć również gwiazdę na dach i różnej wielkości gwiazdki do złożenia dwóch choinek.
    • Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut.
  • Domek z piernika 2. • Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie.
    • Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
    • Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora.
    • Lukrem ozdobić ściany i dach domku. Poczekać do zaschnięcia lukru.
    • Na szerokiej patelni rozpuścić cukier aż zrobi się karmel. Ma być gęsty i lepki.
  • Domek z piernika 3. • Do złożenia domku potrzebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych.
    • Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża - u mnie sklejka.
    • Następnie doklejamy dach i komin.
    • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone lukrem choinki z gwiazdek i wysypujemy podłoże wiórkami kokosowymi i zielonym cukrem ozdobnym

Porady

Z karmelem należy bardzo uważać,bo może dotkliwie poparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować