REKLAMA

Dolmades z jagnięciną

wyświetlono: 594 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 1

Dolmades - bardzo znana w greckiej kuchni specjalność przyrządzana z liści winogron nadziewanych farszem np. mięsno - ryżowym.

opublikowany: 10.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 15 dag liści winogron lub mała włoska kapusta
    około 120 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
    około 15 - 20 dag ugotowanej, zmielonej jagnięciny
    10 - 15 dag surowej jagnięciny
    5 dag płatków migdałowych
    sól morska
    kolorowy pieprz
    łyżka posiekanej mięty
    łyżka posiekanego szczypiorku
    łyżka koperku
    cytryna
    200 ml przecieru pomidorowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    papryczka chili
    gałązka lubczyku
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Liście winogron lub kapustę sparzamy.
  • 2. Ryż mieszamy z mieloną jagnięciną (gotowaną i surową), migdałami, miętą, szczypiorkiem, koperkiem oraz przyprawami. Masę rozkładamy na liściach i zawijamy w kopertki. Układamy w naczyniu do zapiekania.
  • 3. Polewamy mieszanką przecieru pomidorowego, oliwy, cytryny i selera naciowego. Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 - 45 minut.

Porady

W oryginalnym przepisie używa się świeżych lub zalewy liści winogron, je nie miałam ich pod ręką więc tym razem zastąpiłam je włoską kapustą. Według mnie danie nie straciło na walorach smakowych. Farsz warto spróbować i doprawić wedle własnego gustu i smaku. Dodatkowo można go przyprawić używając: papryki słodkiej, chilli oraz ziół typu kolendra, cząber ub rozmaryn.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Dolmades

Wegetariańska wersja greckich mini-gołąbków

kategoria: Przystawki opublikowany: 28.06.2011 | wyświetlono: 483 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Zapiekanka z jagnięciną

Bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna zapiekanka z jagnięciną. Danie lekkie, nietuczące i zdrowe.

kategoria: Zapiekanki opublikowany: 17.12.2011 | wyświetlono: 573 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jagodowe_ciastko Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno nie będzie sucha. Ponadto jest o wiele zdrowsza niż panierowana.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 06.09.2014 | wyświetlono: 670300 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE