Dolmades

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wegetariańska wersja greckich mini-gołąbków

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż długoziarnistty: 150 gramów
    - marynowane liście winogron: 200 gramów
    - posiekana natka pietruszki: 4 łyżki
    - posiekane listki mięty: 3 łyżki
    - prażone orzeszki piniowe: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - cytryna (wyciśnięty sok): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - pieprz i sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dolmades - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście winogron wyjmij z zalewy, rozłóż (jeśli są pozwijane), przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Po ok. 20 minutach odlej wodę.
  • 2. Przygotuj farsz. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie - powinien być al dente. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i smaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i cynamon i smaż całość jeszcze chwilę. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę i listki mięty oraz prażone orzeszki piniowe. Oprósz składniki solą i pieprzem (dolmades będą podawane na zimno, dlatego powinny być dosyć mocno przyprawione) i wymieszaj dokładnie całość. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż farsz trochę ostygnie.
  • 3. Teraz następuje najbardziej praco(i czaso)chłonny etap przygotowania dolmades - zawijanie farszu w małe liście winogron wymaga prawdziwej cierpliwości! Dobrym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jest zatrudnienie pomocników. Zwijanie malutkich gołąbków wymaga pewnej finezji, należy więc pomocników dobierać rozważnie ;)
  • 4. Liście winogron ułóż na płaskiej powierzchni, żyłkami do góry. Na każdy liść nakładaj po ok. 1 czubatej łyżeczce farszu. Najpierw zawiń boki liścia do środka (tak, aby zakryć farsz), a następnie zwijaj dolmades w kształt cygara. Przygotowując dolmades pamiętaj, aby zostawić kilka liści do wyłożenia naczynia żaroodpornego oraz przykrycia gołąbków przed gotowaniem/pieczeniem.
  • 5. Przygotuj zalewę, w której będą się gotować/piec dolmades - wymieszaj w słoiku sok z cytryny, 5 łyżki oliwy oraz 150 ml wody.
  • 6. Na dnie żaroodpornego naczynia układaj liście winogron, tak aby pokryły całą powierzchnię. Następnie układaj dolmades ciasto, jeden obok drugiego. Gołąbki zalej przygotowaną chwilę wcześniej zalewą, przykryj liśćmi winogron i przykryj w ten sposób, aby gołąbki były ściśnięte (w ten sposób gołąbki pozostaną w całości podczas gotowania/pieczenia). Gołąbki gotuj przez ok. 40 minut (cały czas pod przykryciem). Ja często zamiast gotować, wkładam przygotowane w powyższy sposób dolmades to piekarnika i piekę przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Ostudzone dolmades włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągnij je z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem. Najlepiej smakują z greckim jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować