Dlaczego pieczeń rzymska jest rzymska? Czyli jak zrobić domowy klops

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięsko, które będzie idealne na obiad, na kanapkę, a i przy okazji można zamrozić.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
    pęczek pietruszki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki bułki tartej
    jajko
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    łyżeczka masła (do posmarowania formy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Klops

Dlaczego pieczeń rzymska jest rzymska? czyli jak zrobić domowy klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek obieramy i blendujemy na gładką papkę, następnie dodajemy do zmielonego mięsa. Pęczek pietruszki siekamy drobniutko (można zrobić tę pieczeń z mniejszą ilością pietruszki), dodajemy do mięsa mielonego. Teraz możemy dodać pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
  • 2. Formujemy wałek z mięsa i wkładamy do wysmarowanej masłem blachy.

    Pieczeń przez pierwsze 50 min pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie możemy ściągnąć przykrycie i piec jeszcze ok 15 minut aby nabrało rumieńców.

Porady

Pieczeń rzymska wymaga dokładnego wymieszania i dobrego ubicia mięsa. Dlatego warto poświęcić temu chwilę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować