Dlaczego pieczeń rzymska jest rzymska? czyli jak zrobić domowy klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek obieramy i blendujemy na gładką papkę, następnie dodajemy do zmielonego mięsa. Pęczek pietruszki siekamy drobniutko (można zrobić tę pieczeń z mniejszą ilością pietruszki), dodajemy do mięsa mielonego. Teraz możemy dodać pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
2.Formujemy wałek z mięsa i wkładamy do wysmarowanej masłem blachy.
Pieczeń przez pierwsze 50 min pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie możemy ściągnąć przykrycie i piec jeszcze ok 15 minut aby nabrało rumieńców.
Porady
Pieczeń rzymska wymaga dokładnego wymieszania i dobrego ubicia mięsa. Dlatego warto poświęcić temu chwilę.
Komentarze