Dip paprykowy

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Dip paprykowy to pyszny sos, zarówno do słonych przekąsek (chipsów, nachos), jak i potraw z grilla

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
    200 g cukru
    80 g soli
    3 płaskie łyżeczki chili
    0,5 l oleju
    600 g koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    3-4 ząbki czosnku (posiekać)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip

Dip paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa. Całość włożyć do garnka, dodać cukier, sól, chili i olej. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i czosnek. Wszystko gotować jeszcze przez 5 minut. Gorący sos wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie pasteryzować.

    Smacznego!

Porady

Zamiast czerwonej papryki, można również użyć żółtej lub zielonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować