Dip paprykowy to pyszny sos, zarówno do słonych przekąsek (chipsów, nachos), jak i potraw z grilla
60 min
Składniki:
3 kg czerwonej papryki
200 g cukru
80 g soli
3 płaskie łyżeczki chili
0,5 l oleju
600 g koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
3-4 ząbki czosnku (posiekać)
1.Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa. Całość włożyć do garnka, dodać cukier, sól, chili i olej. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i czosnek. Wszystko gotować jeszcze przez 5 minut. Gorący sos wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie pasteryzować.
Smacznego!
Porady
Zamiast czerwonej papryki, można również użyć żółtej lub zielonej.
Komentarze