Dietetyczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta: usypujemy na blacie/ stolnicy kupkę mąki i cukru, dodajemy proszek do pieczenia, następnie półmiękkie masło, a także żółtko i siekamy nożem. Później krótko zagniatamy dłońmi.
2.Farsz: obieramy i kroimy jabłka w średniej wielkości kawałki, oprószamy cynamonem i cukrem.
3.Kruszonka: miękkie masło energicznie mieszamy z otrębami i cukrem.
4.Ciasto wałkujemy i umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Następnie układamy równomiernie farsz. Całość posypujemy płatkami migdałów oraz kruszonką.
5.Pieczemy około 30- 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni i będzie pięknie pachnieć).
Porady
Jabłka z powodzeniem można zastąpić innymi owocami sezonowymi!
Komentarze