Dietetyczny jabłecznik

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Pyszny jabłecznik w zdrowej odsłonie. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Spód: 1 żółtko, 3 łyżki wody, 1/2 kostki masła, szklanka mąki pełnoziarnistej, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia;
    Farsz: 3 średnie jabłka, łyżka cynamonu, łyżka cukru, szczypta cukru wanilinowego;
    Kruszonka: kawałek masła, 3 łyżki otrąb owsianych, 2 łyżki cukru, łyżka płatków migdałów;
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Dietetyczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta: usypujemy na blacie/ stolnicy kupkę mąki i cukru, dodajemy proszek do pieczenia, następnie półmiękkie masło, a także żółtko i siekamy nożem. Później krótko zagniatamy dłońmi.
  • 2. Farsz: obieramy i kroimy jabłka w średniej wielkości kawałki, oprószamy cynamonem i cukrem.
  • 3. Kruszonka: miękkie masło energicznie mieszamy z otrębami i cukrem.
  • 4. Ciasto wałkujemy i umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Następnie układamy równomiernie farsz. Całość posypujemy płatkami migdałów oraz kruszonką.
  • 5. Pieczemy około 30- 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni i będzie pięknie pachnieć).

Porady

Jabłka z powodzeniem można zastąpić innymi owocami sezonowymi!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować