Dietetyczny piernikowy placek ze śliwkami

0 (0 ocen)

Zdrowy, piernikowy placek , który uda się każdemu

Składniki:

  • (blaszka kwadratowa 21x19cm):
    -1 puszka białej fasoli (400g, waga po odsączeniu 240g)
    -3 duże jajka
    -szczypta soli
    -40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
    -40g mąki ziemniaczanej/z tapioki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
    -kilka łyżek ksylitolu
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
    dodatkowo:
    -kilka dużych śliwek lub garść małych
    cukier puder:
    -1 łyżka ksylitolu zmiksowanego na pył

Dietetyczny piernikowy placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
    -żółtka z dodatkiem słodziłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
    -do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
    -śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i delikatnie wbijamy śliwki
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy 40 minut i studzimy kilka dobrych godzin
    -posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy