Dietetyczny kisiel z rabarbaru

4.5 (197 ocen)

  • 3 min

Dla osób, które potrzebują lekkostrawnych potraw przygotowuję wspaniały,domowy kisiel z rabarbaru. Wskazany dla osób, które chcą odciążyć układ pokarmowy.

  • 3 min

Składniki:

  • 400 gram rabarbaru
    3 szklanki gorącej wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 ml zimnej wody
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki syropu z agawy lub 3-4 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczny kisiel z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć,pokroić,zalać gorącą wodą,dodać cukier i cynamon,gotować 10 minut.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, mieszaninę wlać do wywaru rabarbarowego,gotować jeszcze 2 minuty.

Porady

1)Dla dbających o linię polecam dodać syrop z agawy zamiast cukru,jego ilośc zależy od naszych preferencji smakowych,jeżeli wolimy słodszy kisiel słodzimy go bardziej. Należy pamietać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu. 2)Rabarbar zawiera duże ilości witaminy C,A, E oraz kwas foliowy, fosfor,potas, wapń, magnez.Jest cennym źródłem błonnika. 3)Osobom chorym na nerki odradza się spożywanie rabarbaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować