Dietetyczna propozycja na romantyczny wieczór czy Walentynki dla osób dbających o sylwetkę. Na razowym spodzie, słodzony stawią z lekkim serkiem i malinami.
50 min
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20cm)
na spód:
60g miękkiego masła
łyżka rumu
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki razowej
na masę serową:
750g serka homogenizowanego chudego
stewia w proszku do smaku
miąższ z laski wanilii
100ml śmietany kremówki
pół szklanki mleka
4 łyżeczki żelatyny
Dietetyczny sernik z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Kremówkę ubić na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym i wanilią. Dodać stewii do smaku (uwaga jest dużo słodsza niż cukier). Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić,. Dodać żelatynę do masy serowej. Masa powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli będzie zbyt chłodna żelatyna za szybko się zetnie i utworzą się grudki. Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wyłożyć połowę malin. Wlać druga część masy serowej. Pozostałe maliny zmiksować na mus. Jeśli są bardzo kwaśne możemy dosłodzić do smaku stewią. Mus malinowy nanieść łyżeczka na wierzch sernika tworząc kropki. Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków ruchem okrężnym formować serduszka. Pozostawić w lodówce.
Komentarze