Dietetyczny "creme brulee"

4.5 (155 ocen)

  • Dla 4 osób

Jogurt z owocami w trochę innym wydaniu - ze skarmelizowanym brązowym cukrem, który tworzy skorupkę dokładnie jak w crème brûlée :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • maliny świeże - 200 g
    borówki lub jagody - 150 g
    jogurt naturalny 0 % - 360 g
    gęsty jogurt grecki - 4 łyżki
    brązowy cukier - 9 łyżeczek
    esencja waniliowa - 1 łyżeczka
    listki mięty - do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczny "creme brulee" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • creme brulee 1. W żaroodpornych kokilkach średnicy 8 cm umieścić mix owoców, tak aby przykryć w całości dno. Jogurt naturalny wymieszać w misce z esencją i 1 łyżeczką cukru brązowego. Rozlać równomiernie na owoce. Jogurt grecki rozmieszać dokładnie widelcem lub trzepaczką, by ujednolicić konsystencję na kremową.
  • creme brulee 2. Nakładać po łyżce na każdą porcję i wygładzić wierzch. Sypać po 2 łyżeczki cukru na warstwę jogurtu i od razu karmelizować palnikiem do brulee. Można skorzystać z opcji grill/broil w piekarniku (grzanie z góry) i zapiekać ok. 3-4 minuty w mocno nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złocisto-brązowej skorupki. Podawać od razu. Jako dekoracja posłużyć mogą owoce i listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować