Dietetyczny "creme brulee" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W żaroodpornych kokilkach średnicy 8 cm umieścić mix owoców, tak aby przykryć w całości dno. Jogurt naturalny wymieszać w misce z esencją i 1 łyżeczką cukru brązowego. Rozlać równomiernie na owoce. Jogurt grecki rozmieszać dokładnie widelcem lub trzepaczką, by ujednolicić konsystencję na kremową.
2.Nakładać po łyżce na każdą porcję i wygładzić wierzch. Sypać po 2 łyżeczki cukru na warstwę jogurtu i od razu karmelizować palnikiem do brulee. Można skorzystać z opcji grill/broil w piekarniku (grzanie z góry) i zapiekać ok. 3-4 minuty w mocno nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złocisto-brązowej skorupki. Podawać od razu. Jako dekoracja posłużyć mogą owoce i listki mięty.
Komentarze