Dietetyczne placki brokułowe z szynką z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 40 min

"Upolowałem bardzo ładny brokuł..."Dzisiaj, gdy zobaczyłem na Rzeszowskim bazarze tak piękny brokuł, musiałem coś wymyślić by uwzględnić go w składzie obiadu. I tak o to pojawiły się w mojej głowie placki brokułowe - oczywiście dietetyczne, bo inaczej być nie może ! Przejdźmy do dzieła !

  • 40 min

Składniki:

  • -450 g brokuły (może być również mrożona)
    -80 g szynki z kurczaka,
    -100 g UGOTOWANEJ kaszy jaglanej,
    -30 g mąki orkiszowej,
    -25 g jogurtu naturalnego 0%
    -80 g białka jaja kurzego
    -5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    -1 ząbek czosnku
    -oregano
    -papryka
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Szynki

Dietetyczne placki brokułowe z szynką z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1. 1. Przygotowujemy składniki.
  • Krok 2. 2. -Włączamy piekarnik do grzania na 180
    stopni(pieczenie dolne)
    -Brokuł kroimy na małe różyczki i wrzucamy do
    gotującej
    się wody na 15-20 min.
  • Krok 3. 3. Szynkę z kurczaka kroimy na drobną kostkę.
  • Krok 4. 4. Po wyciągnięciu
    brokuła z wody,
    kroimy go na
    drobne kawałki.
  • Krok 5. 5. Do naczynia wrzucamy kolejno :
    -Szynkę z kurczaka,
    -brokuł,
    -100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
    -30 g Mąki orkiszowej,
    -25 g Jogurtu naturalnego 0%,
    -80 g Białka jaja kurzego,
    -5 ml Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
    -1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
    -1/3 łyżeczki oregano, ostrej papryki i pieprzu.
  • Krok 6. 6. Wszystko dokładnie mieszamy, do momentu
    połączenia się składników.
  • Krok 6. 7. -Blachę wyścielamy papierem do pieczenia,
    -pruszymy lekko mąką,
    -formujemy placki
    -wstawiamy do piekarnika na 30-40 min
    (w zależności od piekarnika)
  • Krok 7. 8. Placki wyciągamy z piekarnika, odkrawamy je
    lekko nożem od papieru.
    -wykładamy
    na talerz.
    -dekorujemy
    pomidorami.
    GOTOWE !
    SMACZNEGO!

Porady

Ciekawostka na koniec:Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. Lekarze polowi podczas obu wojen światowych stosowali czosnek do odkażania ran. Do dzisiaj używany jest on w leczeniu grzybicy stóp, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu o rozmaitym podłożu. I jak głosi plotka, działa nawet jako afrodyzjak! Pozdrawiam oraz zapraszam na mojego bloga kulinarnego z Dietetycznymi przepisami. http://pasjaijedzenie.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować