Kto nie lubi słodyczy ? chyba nie znajdą się tu tacy ;) Każdy czasem ma chwilę słabości na słodkie łakocie. Ważne by w takich momentach sięgać po zdrowsze/lepsze zamienniki
Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z masłem i esencją waniliową. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z jajkiem. Szprycę nadziewać ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi
2.Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3.Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
4.Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.
Komentarze