DIETETYCZNE MINI PTYSIE (ORKISZOWE) Z KREMEM BUDYNIOWYM

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Kto nie lubi słodyczy ? chyba nie znajdą się tu tacy ;) Każdy czasem ma chwilę słabości na słodkie łakocie. Ważne by w takich momentach sięgać po zdrowsze/lepsze zamienniki

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    Mąka orkiszowa- 1/3 szklanki (40g)
    Mleko- 70ml
    Masło- 30g
    Jajko- 1 sztuka
    Esencja waniliowa- 3 krople

    Nadzienie:
    Budyń waniliowy bez cukru- 1 opakowanie
    Mleko 1,5%- 250ml
    Ksylitol- 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z masłem i esencją waniliową. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z jajkiem. Szprycę nadziewać ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi
  • 2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 3. Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
  • 4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować