Dietetyczne frytki z cukinii

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Cukinia to zdrowsze rozwiązanie dla dzieci, które uwielbiają frytki. Przepis dostałam niedawno od znajomej i na pewno zagości u mnie na dłużej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
    2 jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz
    przyprawa do gyrosa
    oliwa z oliwek

    Sos:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    6 ząbków czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Dietetyczne frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie frytek 1. Cukinię myjemy i nie obieramy ze skórki. Kroimy na 4 części i wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy cukinie w słupki, tak aby wyglądały jak frytki. Frytki solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Przygotowujemy bułkę tartą i roztrzepujemy jajka. Blaszkę do pieczenia smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Frytki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na blaszkę. Pieczemy w 200 st. C bez termoobiegu, 15-20 min.
    Sos: Czosnek obieramy i zgniatamy, dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Porady

Cukinię nie obieramy dlatego, żeby frytki się "trzymały". Najlepiej smakują na gorąco z sosem czosnkowym:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować