Dietetyczne ciasto z makiem

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

Lekkie jak chmurka, wilgne, bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu.Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka maku
    1 szklanka cukru
    6 łyżeczek bułki tartej
    6 jajek
    1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczne ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy.
  • 2. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.

    Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować