Na otrębowym spodzie

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ciasto-nie ciasto, Dukanowcy będą zachwyceni!:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    4 płaskie łyżki otrębów pszennych
    1 mały jogurt light ( u mnie malinowy)
    1 jajko
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia



    Warstwa budyniowa:

    opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    1 łyżka cukru
    mleko 0.5%-2%


    Galaretka z herbaty:

    350ml wrzątku
    1 torebka herbaty owocowej Peach Lemon Star (jeśli macie inne herbaty radzę zaparzyć 3-4 torebeczki, aby napar był mocny)
    2 łyżki żelatyny
    słodzik do smaku (u mnie 5 tabletek)



    Dodatkowo:

    1 banan
    0.5 pomarańczy

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Na otrębowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód otrębowy
    Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (ja piekę w silikonowej keksówce). Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
  • 2. Budyń
    Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.
  • 3. Galaretka


    Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy słodzik. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania żelatyny.
  • 4. Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry oraz cząstki pomarańczy i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).

    Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Galaretka Otręby Owoce

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować