Dietetyczna zapiekanka z bakłażanem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany kroimy w krążki ok. 0,5 cm grubości i solimy. Pozostawiamy na sitku lub durszlaku aby puściły sok i pozbyły się goryczki. Po ok. 20 min smażymy na patelni teflonowej, ewentualnie można dodać odrobinę oleju, ale musimy uważać z ilością bo bakłażany bardzo chłoną olej.
Mięso, cebulę, czosnek i imbir mielimy. Lekko podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę słodką paprykę 2 puszki pomidorów. Jak wszystko będzie miękkie doprawiamy do smaku papryką słodka i chili oraz solą i pieprzem.
Przechodzimy do końcowego etapu w żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo bakłażany, mięso z pomidorami i papryką, bakłażany i znowu mięso z warzywami. Na koniec cienko kroimy mozzarelle. Wszystko zapiekamy 20 min w temp 200 st.C
Komentarze