Dietetyczna terrina

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem mamą dwóch córeczek: 2-miesięcznej i 6-letniej. Gotuję codziennie. Przepis na terrinę znalazłam w zapiskach mojej mamy, a pochodzi on z czasów jej młodości.

Składniki:

  • ● 4 młode nieduże cukinie
    ● 2 pomidory
    ● 40 dag fety
    ● 200 ml jogurtu
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki żelatyny
    ● zioła prowansalskie, bazylia, szczypiorek
    ● sól, pieprz

Dietetyczna terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy, obieramy,
    kroimy w plastry.
  • 2. Cukinie myjemy. Jedną kroimy
    w plasterki, pozostałe
    w podłużne paski. Wrzucamy
    do wrzątku, odcedzamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy
    w wodzie, miksujemy z jogurtem,
    stopniowo dodajemy fetę.
    Przyprawiamy przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem, ziołami,
    solą i pieprzem, jeszcze raz
    mieszamy.
  • Dietetyczna terrina 4. Formę keksową wykładamy
    folią. Na dnie i bokach układamy
    paski cukinii. Środek wypełniamy
    1/3 masy serowej, wykładamy
    plastry pomidorów
    i cukinii, znowu wykładamy 1/3
    masy, następnie pomidory i cukinię
    i resztę masy.
  • 5. Formę przykrywamy folią
    aluminiową. Obciążamy deseczką.
    Kilka godzin schładzamy
    w lodówce.

Porady

● Do terriny zamiast sera feta możemy wykorzystać zwykły półtłusty twaróg zmiksowany ze śmietaną i przyprawami. Ale wtedy terrina jest bardziej kaloryczna.

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy