Dietetyczna babka drożdżowa bez produktów mlecznych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać wodę. Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki (z całej odważonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić przykryty zaczyn do wyrośnięcia.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
3.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i solą.
4.Do mąki dać wyrośnięty zaczyn i żółtka.
5.Wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrabiać do chwili całkowitego jego wchłonięcia przez ciasto. Dodać rodzynki i wmieszać je w ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione jak jest gładkie i odchodzi od miski i ręki.
6.Formę (keksówkę o wymiarach 8,5 x 31 cm) posmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto równo ułożyć w formie, dać do wyrośnięcia do piekarnika i nastawić temperaturę 35 - 40 stopni.
7.Gdy ciasto wyrośnie, posmarować jego wierzch białkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Podnieść temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Babkę pieczemy około 40-50 minut. Jeżeli się za bardzo rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową.
Po upieczeniu, pozostawić babkę jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
8.Babkę po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć z formy na kratkę do ostudzenia.
Komentarze