Diamentowe monoporcje serca w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Monoporcje serca w czekoladzie
Środek to mus marakuja-biała czekolada, żelka pomarańczowa i biszkopt z liofilizowanymi owocami.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 jako w temp. pokojowej
    45g mąki migdałowej
    30g cukru
    15g mąki tortowej
    1 łyżka masła roztopionego i przestudzonego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    20g malin liofilizowanych

    1 białko
    20g cukru różanego

    Żelka pomarańczowa:
    Sok z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka żelatyny+zimna woda do przykrycia żelatyny i napęcznienia (około 1-2 łyżki )

    Mus marakuja-biała czekolada:
    40g mleka
    1 tabliczka białej czekolady (100g)
    50g pulpy z marakui
    150g śmietanki 36% schłodzonej
    1 łyżeczka żelatyny w proszku + zimna woda do przykrycia i napęcznienia (2 łyżki)

    300g czekolady do wyłania foremek
    Brokat spożywczy do pomalowania na koniec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Diamentowe monoporcje serca w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na parze, aż potroją objętość. Zdjąć z garnka i ubijać do wystudzenia masy. Dodać masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W osobnej misce ubić białka z cukrem różanym. Dodać je do żółtek, wymieszać. Przesiać mąkę i połączyć wszystko w jednolitą masę. Dodać liofilizowane owoce i wymieszać.
  • 2. Biszkopt przelać na blaszkę z piekarnika i rozsmarować warstwę o grubości około 5mm. Wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 st. góra-dół o piec około 10 min, po upieczeniu wystudzić.
  • 3. Żelka pomarańczowa: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Obrane pomarańcze podzielić na kawałki, zagotować z cukrem, aż zaczną się rozpadać. Zblendować, przecedzić przez sitko i włożyć z powrotem do garnka, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniała żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do mniejszych foremek serc. Wstawić do zamrażarki do całkowitego stężenia.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: 3/4 porcji doprowadzić do temp, 44 stopni, zdjąć z palnika i dodać resztę czekolady. Mieszać tak długo, aż zostaną nierozpuszczone resztki czekolady. Wyjąć je, a czekoladą wysmarować większe foremki serca i zostawić do zastygnięcia.
  • 5. Mus czekoladowy: Mleko zagotować. Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia. Zdjąć garnek z mlekiem z palnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Czekoladę zalać mlekiem z żelatyną i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, wystudzić lekko. Dodać pulpę z marakui. Połączyć na jednolitą masę. Schłodzoną śmietankę ubić prawie na sztywno. Stopniowo wlewać mus z marakui. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  • 6. Z biszkoptów wykrawać serduszka wielkości większych foremek serc.
  • 7. Większe foremki serca zalać do 1/3 wys. musem, włożyć zamrożoną żelkę, przykryć musem i wcisnąć na górę biszkopt. Zamrozić całość bardzo mocno.
  • 8. Po schłodzeniu ale przed wyjęciem serc posmarować czekoladą też biszkopt. Zostawić w zamrażarce do zastygnięcia, następnie wyjąć desery z form. Posmarować jadalnym brokatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Marakuja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować