Diamentowe monoporcje serca w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na parze, aż potroją objętość. Zdjąć z garnka i ubijać do wystudzenia masy. Dodać masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W osobnej misce ubić białka z cukrem różanym. Dodać je do żółtek, wymieszać. Przesiać mąkę i połączyć wszystko w jednolitą masę. Dodać liofilizowane owoce i wymieszać.
2.Biszkopt przelać na blaszkę z piekarnika i rozsmarować warstwę o grubości około 5mm. Wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 st. góra-dół o piec około 10 min, po upieczeniu wystudzić.
3.Żelka pomarańczowa: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Obrane pomarańcze podzielić na kawałki, zagotować z cukrem, aż zaczną się rozpadać. Zblendować, przecedzić przez sitko i włożyć z powrotem do garnka, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniała żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do mniejszych foremek serc. Wstawić do zamrażarki do całkowitego stężenia.
4.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: 3/4 porcji doprowadzić do temp, 44 stopni, zdjąć z palnika i dodać resztę czekolady. Mieszać tak długo, aż zostaną nierozpuszczone resztki czekolady. Wyjąć je, a czekoladą wysmarować większe foremki serca i zostawić do zastygnięcia.
5.Mus czekoladowy: Mleko zagotować. Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia. Zdjąć garnek z mlekiem z palnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Czekoladę zalać mlekiem z żelatyną i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, wystudzić lekko. Dodać pulpę z marakui. Połączyć na jednolitą masę. Schłodzoną śmietankę ubić prawie na sztywno. Stopniowo wlewać mus z marakui. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.
6.Z biszkoptów wykrawać serduszka wielkości większych foremek serc.
7.Większe foremki serca zalać do 1/3 wys. musem, włożyć zamrożoną żelkę, przykryć musem i wcisnąć na górę biszkopt. Zamrozić całość bardzo mocno.
8.Po schłodzeniu ale przed wyjęciem serc posmarować czekoladą też biszkopt. Zostawić w zamrażarce do zastygnięcia, następnie wyjąć desery z form. Posmarować jadalnym brokatem.
Komentarze