Diabelskie skrzydełka

4 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Takie skrzydełka możemy podać jako przekąskę na dni karnawałowe, jako danie świąteczne. Smak skrzydełek rozpływa się w ustach, Spróbuj przekonaj się.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 400 g skrzydełek kurczaka
    • 6 ząbków czosnku
    • 2 papryczki Chili
    • 60 g masła
    • 50 g whisky
    • 150 g ketchupu
    • 100 g wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Diabelskie skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Czosnek obieram, papryczki oczyszczam z nasion, przekładam do blendera i blenduję. W garnku rozpuszczam masło, dodaję czosnek oraz papryczki i smażę około dwóch minut. Następnie wlewam whisky, ketchup, wodę, wsypuję sól, pieprz, cukier, mieszając gotuję pięć minut.
    Skrzydełka myję, cienkie części mięsa usuwam, pozostałe kroję na połowę, doprawiam solą, przekładam do miski, łączę z marynatą.
  • mięso 2. Zawartość miski przekładam do rękawa do pieczenia, spinam oba końcówki, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • danie 3. Danie gotowe, podaję z frytkami i surówką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować