Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowane pałeczki po diabelsku z pieczonymi ziemniakami w liściach chrzanu i dipem chrzanowym nie tylko smakują wyśmienicie ale również rewelacyjnie prezentują się na stole, zapraszam na ucztę z grilla!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka

    Marynata:
    4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    1 łyżka pasty sambal oelek
    1 łyżka oleju
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka sosu worcester
    1 łyżeczka octu winnego
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    szczypta czosnku staropolskiego
    sól pieprz do smaku

    Ziemniaki w chrzanie:
    6 młodych jednakowej wielkości ziemniaków
    80 g boczku gotowanego
    6 świeżych liści chrzanu
    sól do smaku
    folia aluminiowa do zawinięcia

    Dip chrzanowy:
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu kremowego ze słoiczka
    1 łyżka konfitury z żurawiny
    sól do smaku
    pieprz biały do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Dip

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w marynacie 1. Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć . Jogurt wymieszać w miseczce z ketchupem,koncentratem pomidorowym pastą samba oelek,dodać olej oraz przyprawy:paprykę,sól,pieprz majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać ocet winny wymieszać marynatę dokładnie zalać pałeczki przemieszać,przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc.
  • ziemniaki w chrzanie 2. Ziemniaki w chrzanie: Młode ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą gotować w osolonym wrzątku 10 minut odcedzić przestudzić zrobić z jednej strony nacięcia-uważać aby ziemniaki się nie rozpadły,w nacięcia włożyć cienkie paseczki pokrojonego boczku,posolić do smaku,zawinąć w świeże liście chrzanu,a następnie w folię aluminiową.
  • Dip 3. Dip chrzanowy: W miseczce wymieszać wszystkie składniki doprawić solą i białym pieprzem do smaku,schłodzić w lodówce. Zamarynowane pałeczki z grilla osączamy lekko z marynaty kładziemy na tacę aluminiową razem z chrzanowymi ziemniakami grillujemy z każdej strony aż będzie wszystko miękkie.Podajemy na talerzu z dodatkiem dipu chrzanowego. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jogurt Marynata do mięs Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować