Tak przygotowane pałeczki po diabelsku z pieczonymi ziemniakami w liściach chrzanu i dipem chrzanowym nie tylko smakują wyśmienicie ale również rewelacyjnie prezentują się na stole, zapraszam na ucztę z grilla!
Ziemniaki w chrzanie:
6 młodych jednakowej wielkości ziemniaków
80 g boczku gotowanego
6 świeżych liści chrzanu
sól do smaku
folia aluminiowa do zawinięcia
Dip chrzanowy:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu kremowego ze słoiczka
1 łyżka konfitury z żurawiny
sól do smaku
pieprz biały do smaku
Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć . Jogurt wymieszać w miseczce z ketchupem,koncentratem pomidorowym pastą samba oelek,dodać olej oraz przyprawy:paprykę,sól,pieprz majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać ocet winny wymieszać marynatę dokładnie zalać pałeczki przemieszać,przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc.
2.Ziemniaki w chrzanie: Młode ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą gotować w osolonym wrzątku 10 minut odcedzić przestudzić zrobić z jednej strony nacięcia-uważać aby ziemniaki się nie rozpadły,w nacięcia włożyć cienkie paseczki pokrojonego boczku,posolić do smaku,zawinąć w świeże liście chrzanu,a następnie w folię aluminiową.
3.Dip chrzanowy: W miseczce wymieszać wszystkie składniki doprawić solą i białym pieprzem do smaku,schłodzić w lodówce. Zamarynowane pałeczki z grilla osączamy lekko z marynaty kładziemy na tacę aluminiową razem z chrzanowymi ziemniakami grillujemy z każdej strony aż będzie wszystko miękkie.Podajemy na talerzu z dodatkiem dipu chrzanowego. Pycha!
Komentarze