Dewolaje w sezamie i słoneczniku

0 (0 ocen)

Zwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora.

Składniki:

  • 3 podwójne filety z kurczaka
    100 g żółtego sera
    ½ pęczka natki pietruszki
    Sól
    Pieprz

    Panierka:
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki ziaren sezamu
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 jajka
    Sól
    Pieprz

    Olej do smażenia

Dewolaje w sezamie i słoneczniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu i słonecznika. Każdą roladkę obtaczamy w jajku a następnie w ziarnach. Staramy się aby panierki zostało jak najwięcej na mięsie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy