2 filety z piersi kurczaka
szpinak mrożony lub świeży
ser żółty w plasterkach
1 papryka czerwona
jajko
bułka tarta
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna.
przyprawa do kurczaka
olej lub oliwa z oliwek
woda
masło
Devolay z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety przeciąć na pół tak aby powstały 4 kotlety- rozbić. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
2.na patelni rozgrzać oliwę dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy czosnek się zarumieni dodać szpinak mrożony i podlać niewielką ilością wody. Gdy szpinak osiągnie konsystencję papki dodać łyżkę masła i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.. Paprykę oczyścić i pokroić w paski
3.Gotową masą szpinakową smarować filety na to położyć plasterek sera zółtego. Paski papryki położyć na filecie i i zawinąć fileta. Aby filet się nie rozwiną przebić wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni w oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowe roladki podawać z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.
Porady
Filet z piersi kurczaka można zastąpić filetem z piersi indyka
Komentarze