Desery przezroczyste

4.47 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przezroczyste desery, lekko kwaskowe za sprawą jogurtu, kolorowe za sprawą owoców i przezroczyste dzięki fajnej galaretce. Muszę przyznać że spełnia ona swoje zadanie bo można wyczarować z niej wiele fajnych słodkości. Owoce w takiej galaretce wyglądają bajecznie.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki przezroczyste winogronowy smak
    1 szklanka jogurtu greckiego
    20 dkg borówek
    15 dkg malin
    12 gron winogrono zielone
    mięta świeża
    perełki czekoladowe kolorowe
    1/2 szklanki śmietany 36 %
    fix do śmietany
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Wina

Desery przezroczyste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2 szklankach wody gorącej. Do pojemnika małego kwadratowego wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny, i winogrono w odstępach. Wstawiam do lodówki do stężenia na noc. Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie galaretki na talerz. Kroję ją w kostkę i nabijam na patyczki do szaszłyków.

    Do jogurtu dodaję szklankę galaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam. Kremówkę ubijam z fixem , dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować