Letnią porą bardzo lubię orzeźwiające desery o lekko kwaśnym smaku dlatego często do deserów wykorzystuję czarne porzeczki które uwielbiam. Szkoda że sezon na owoce trwa tak krótko, więc korzystajmy z nich póki są.
Desery jeżynowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki i jeżyny przekładamy do rondla, dodajemy cukier i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy sucha galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy połowę musu owocowego i miksujemy. Do szklanek lub pucharków wykładamy połowę masy śmietanowej, układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ponownie układamy pokruszone biszkopty i wylewamy mus i u układamy na wierzch po jednym biszkopcie. Desery wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze