Deserowa zapiekanka z bułki i jabłek

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Prosty i smaczy sposób na zagospodarowanie czerstwych bułek

  • 50 min

Składniki:

  • 10 dag czerstwej bułki w cienkich kromkach – u mnie „paryżanka”
    1,5 jabłka - u mnie celesta
    3/4 szklanki mleka
    50 g śmietanki kremówki 30%
    2 jajka
    2 żółtka
    łyżka cukru
    5 dag rodzynek
    łyżka tartej bułki – niekoniecznie
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Deserowa zapiekanka z bułki i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę pokroiłam w cienkie kromki.
    Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie kromki bułki i plastry jabłek.
  • 2. W miseczce roztrzepałam widelcem mleko, śmietanę, jajka, żółtka i cukier. Dodałam rodzynki.
    Mieszaniną zalałam bułkę i jabłka.
    Wierzch posypałam bułką tartą
  • 3. Piekłam 40 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem, dopóki nie ścięła się masa mleczno-jajeczna.

Porady

Można zrezygnować z posypania wierzchu bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jabłka Jajka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować