Deserki wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na zimno ukryte w słoiczku :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml jogurtu wiśniowego
    2 galaretki wiśniowe
    1 słoik drylowanych wiśni 720 ml
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    posypka czekoladowa gorzka

Deserki wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Wystudzić.
  • 2. Jogurt wiśniowy wymieszać z tężejącą galaretką, zmiksować do połączenia składników.
  • 3. Masę jogurtową wyłożyć na dno słoiczków. Schłodzić.
  • 4. Wiśnie odcedzić.
  • 5. Sok wiśniowy uzupełnić wodą do 1/2 l.
  • 6. Zagotować.
  • 7. W gorącym soku rozpuścić galaretkę wiśniową. Wystudzić.
  • 8. Wiśnie rozdzielić do słoiczków na masę jogurtową.
  • 9. Zalać tężejącą galaretką z soku. Schłodzić.
  • 10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • 11. Ozdobną szprycą wycisnąć krem śmietanowy na deserki.
  • 12. Posypać czekoladową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy