Deserki truskawkowo-jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na upalne czerwcowe dni polecam truskawkowe orzeźwienie w postaci zimnego deseru z lodówki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warstwa truskawkowa:
    250 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml gorącej wody

    warstwa jogurtowa:
    300 ml gęstego jogurtu naturalnego
    1 galaretka krystaliczna
    200 ml gorącej wody

Deserki truskawkowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. warstwa truskawkowa:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z truskawkami.
    Masę wylać do foremek silikonowych i odstawić do stężenia.
  • 2. warstwa jogurtowa:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z jogurtem, wylać na warstwę truskawkową.
    Deserki chłodzić w lodówce kilka godzin.

Porady

Przed wyłożeniem foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie wtedy bez problemu deserki wyjdą z foremek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy