Deser z truskawkami i ryżową chmurką

0 (0 ocen)

Pyszny, owocowy deserek z delikatną masą śmietanową. Istna rozpusta:))

Składniki:

  • 300g truskawek,
    galaretka truskawkowa,
    szklanka śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych,
    1/2 szklanki mleka,
    4 łyżki ajerkoniaku,
    łyżka serka mascarpone,
    4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu,
    4 łyżeczki kremu czekoladowego.

Deser z truskawkami i ryżową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą.

Komentarze

Podobne przepisy