Deser z truskawkami i mascarpone

4.57 (14 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu deser dwuwarstwowy. Jedną część tworzy puszysta i kremowa masa z serka mascarpone oraz śmietanki, a drugą świeże truskawki w galaretce. Deser jest w całości bezglutenowy oraz przygotowany bez dodatku cukru.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WARSTWA KREMOWA
    - 250 g serka mascarpone
    - 250 ml śmietanki kremówki 30 %
    - 4,5 łyżki erytrytolu

    WARSTWA TRUSKAWKOWA
    - 450 g truskawek
    - 1 opakowanie galaretki truskawkowej (bez cukru)
    - 450 ml wody
    - 3 łyżki erytytolu

    DEKORACJA
    - świeże truskawki
    - listki mięty
Wystaw ocenę:

4.57 (14 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Deser z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy erytrytol*, dokładanie mieszamy i studzimy. Umyte i osuszone truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do szklanek. Truskawki zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy je do lodówki do stężenia. Jeśli chcemy uzyskać efekt jak na zdjęciu, to ustawiamy szklanki pod lekkim kątem w lodówce.

    * Jako słodzidła możemy użyć także stewii lub słodzika. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego próbujmy czy galaretka jest dla nas wystarczająco słodka.
  • 2. Erytrytol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach.
  • 3. Puszystą masę układamy na stężałej galaretce truskawkowej, a wierzch dekorujemy kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty.

Porady

Osoby nie będące na diecie bezcukrowej mogą przygotować deser ze zwykłej galaretki, a erytrytol zamienić na cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować