Deser z serkiem jogurtowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki deser na bazie serka otrzymanego z jogurtu greckiego i sezonowych owoców.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 łyżki syropu z agawy
    6 herbatników kakaowych
    duża garść borówek amerykańskich
    16 malin
    6 dużych truskawek
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Herbaty Ser

Deser z serkiem jogurtowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jogurtu przygotowujemy serek (trzeba to zrobić 2-3 dni przed przygotowaniem deseru): Jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą. Sitko umieszczamy na misce i wstawiamy do lodówki. Kilkakrotnie odlewamy płyn, który gromadzi się w misce. Po 2-3 dniach serek powinien być gotowy.
  • 2. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i układamy na dnie 4 pucharków lub salaterek. Serek mieszamy z syropem z agawy i rozkładamy na herbatnikach. Na serku układamy borówki, maliny i połówki truskawek. Dekorujemy listkami mięty.

Porady

Serek jogurtowy można zastąpić kremowym twarożkiem (ok. 350 g). Zamiast syropu z agawy można użyć syropu klonowego lub płynnego miodu. Do przygotowania deseru można wykorzystać dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować