Finezyjność podania takiego deseru robi wrażenie na gościach :) a smakuje jak siódme niebo :)
40 min
Składniki:
100 g herbatników petit beurre
250 g mascarpone + cukier puder
250 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g truskawek świeżych bądź mrożonych
Cały melon
1-3 łyżeczek cukru
1 galaretka truskawkowa
Bita śmietana do ozdoby
Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa z mascarpone:
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier puder i na koniec mascarpone dalej miksując do uzyskania kremowej masy. Wstawić do lodówki na godzinę.
2.Mus truskawkowy:
Truskawki umieścić w rondlu i gotować aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dosłodzić do smaku 1-2 łyżeczek lub wedle uznania. Truskawki zmiksować i dodać do nich połowę opakowania galaretki. Drugą połowę galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić w rondelku do stężenia. Tę galaretkę, która nam została w rondelku - kroimy w kostkę.
3.Mus z melona:
Połowę melona miksujemy benderem i gotowe. Pozostałą część melona kroimy w kostkę
4.Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć na piasek np. wałkiem do ciasta.
5.W szklankach bądź lampkach do wina nakładać na zmianę skruszone herbatniki, masę z mascarpone bitej śmietany i masę truskawkową, galaretkę pokrojoną w kostkę, truskawki, pokrojony w kostkę melon, mus z melona, bitą śmietanę do dekoracji.
Komentarze