Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Finezyjność podania takiego deseru robi wrażenie na gościach :) a smakuje jak siódme niebo :)

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g herbatników petit beurre
    250 g mascarpone + cukier puder
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    300 g truskawek świeżych bądź mrożonych
    Cały melon
    1-3 łyżeczek cukru
    1 galaretka truskawkowa
    Bita śmietana do ozdoby

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek 1. Masa z mascarpone:

    Zimną śmietanę ubić, dodać cukier puder i na koniec mascarpone dalej miksując do uzyskania kremowej masy. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki umieścić w rondlu i gotować aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dosłodzić do smaku 1-2 łyżeczek lub wedle uznania. Truskawki zmiksować i dodać do nich połowę opakowania galaretki. Drugą połowę galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić w rondelku do stężenia. Tę galaretkę, która nam została w rondelku - kroimy w kostkę.
  • 3. Mus z melona:
    Połowę melona miksujemy benderem i gotowe. Pozostałą część melona kroimy w kostkę
  • 4. Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć na piasek np. wałkiem do ciasta.
  • 5. W szklankach bądź lampkach do wina nakładać na zmianę skruszone herbatniki, masę z mascarpone bitej śmietany i masę truskawkową, galaretkę pokrojoną w kostkę, truskawki, pokrojony w kostkę melon, mus z melona, bitą śmietanę do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Melon Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować