Deser z rabarbarem alla panna cotta

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1 galaretka jagodowa
    1 galaretka pomarańczowa
    250 ml śmietany kremówki
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
    15 dag serka homogenizowanego waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    bita śmietana
    płatki czekolady
    rabarbar karmelizowany w cukrze

Deser z rabarbarem alla panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy.Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany,płynną żelatynę mieszamy.
    Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową.
    Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy