Deser z musem rabarbarowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser, który ucieszy każde podniebienie. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 40 min

Składniki:

  • 25 dag rabarbaru
    1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
    4 łyżki cukru
    1 szklanka śmietany 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    10 sztuk herbatników
    2 kostki czekolady mlecznej
    10 dag truskawek
    listki melisy do dekoracji

Deser z musem rabarbarowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy go garnka. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Do gorącego musu wsypujemy cukier i galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Herbatniki kruszymy i wsypujemy na dno pucharków. Następnie nakładamy porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładamy mus i śmietanę. Deser oprószamy startą czekoladą. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Deser dekorujemy listkami melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy