Deser z kaszy manny i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim garnku zagotowałam 1 litr mleka. Dodałam 8 płaskich łyżek cukru i 2 małe łyżeczki ekstraktu waniliowego. Cały czas mieszając wsypywałam kaszę, 8 czubatych łyżek, gotowałam na malutkim ogniu 2 - 3 min. po czym wstawiłam garnek do zlewu z zimną wodą na jakieś 10 minut żeby masa lekko przestygła. Następnie miksowałam masę mikserem elektrycznym przez ok. 3 - 5 min. dosypując proszek do pieczenia i kilka szczypt przyprawy do ciasteczek korzennych - masa stygła i nabierała puszystości.
Czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w misce ustawionej na garnuszku z wrzącą wodą. Gdy się roztopiła dolałam ok. 1/2 szkl. mleka i dołożyłam 150 g konfitury żurawinowej - wymieszałam dokładnie.
Do kieliszków/pucharków nakładałam masy na przemian: 2 - 3 łyżki kaszki a na to 1 łyżkę czekolady z żurawiną. Wierzch posypałam posiekaną suszoną żurawiną. Deser wstawiłam do lodówki żeby go dobrze schłodzić.
Porady
Wyszło mi 6 dużych porcji, ale można zrobić mniejsze i wtedy wystarczy na 8.
Komentarze