Pół szklanki kaszy gryczanej, 2 szklanki mleka,tabliczka gorzkiej czekolady plus trzy do dekoracji,łyżka masła,garść ulubionych orzechów,łyżka kakao,łyżka cynamonu, 1 wafl prince polo, 1 małe musli np.kokosowe, kilka listków mięty.
Deser z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlać mleko do garnka i wsypać kaszę gotując na małym ogniu tak, aby mleko nie wykipialo, a kasza powoli się gotowała. Dodajemy kolo i cynamon gotujemy 20-30 minut. Łamie my czekoladę i dodajemy do całości odstawiamy z palnika i dodajemy masło odstawiamy do wystygniecia. Na patelni uprazyc orzechy. Po ostygnieciu masy należy ją blendowac lub miksowac tak długo, aż powstanie puszysty mus jeżeli masa będzie gęsta dodać mleka. Formuje my podajemy z uprazonymi orzechami. Całość przełożyłam w kolejności: uprazone orzechy, mus, wiórki czekolady, musli, uprazone orzechy, mus, poruszone wafelki prince polo oraz listek mięty.
Porady
Deser można wykonać bez dodatków i tak będzie pyszny.
Komentarze