Deser z kaszą manną i musem truskawkowym

4.5 (173 ocen)

Bardzo łatwy i tani do zrobienia deser. Pomarańczowa kasza manna przekładana musem truskawkowym.

Składniki:

  • Pomarańczowa kasza manna:
    80 g kaszy manny
    350 ml mleka
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki cukru

    Mus truskawkowy:
    300 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    1 blat żelatyny

    Dekoracja:
    kilka listków mięty
    trochę cukru pudru
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z kaszą manną i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj. Kaszę wsyp na gotujące się mleko, mieszaj intensywnie, by nie zrobiły się grudki. Dodaj skórkę pomarańczową i masło. Wymieszaj i zostaw do schłodzenia.
  • 2. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, musi zmięknąć. Potem zalej ją 1 łyżką gorącej wody i rozpuść. Truskawki wrzuć do misy malaksera, dodaj cukier puder, zmiksuj. Dodaj żelatynę i zmieszaj. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. Przygotuj 4-5 pucharki. Na dno nakładaj kaszę manną, potem mus i tak jeszcze raz. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 4. Dla dekoracji: listki mięty zamocz i delikatnie osusz ale tak by były lekko wilgotne, zanurzaj je w cukrze pudrze, by wyglądały jak oszronione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować