Deser z galaretką prosecco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki i miąższ arbuza bez pestek miksujemy w blenderze kielichowym z wodą i miętą. Przecedzamy przez sitko. Do płynu dodajemy cukier puder (ilość zależy od słodyczy Twoich owoców - do smaku). Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie wstawiamy do mikrofalówki i podgrzewamy aż będzie płynna. Lekko chłodną dodajemy do zmiksowanych owoców. 4 szklaneczki ustawiamy pod kątem w małych miseczkach i wlewamy do nich płyn. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Po tym czasie prosecco łączymy z cukrem pudrem i tak samo jak wcześniej, przygotowaną żelatyną. Alkoholowym płynem uzupełniamy szklaneczki i dodajemy do niego kawałki owoców. Odstawiamy do lodówki, do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub inaczej, według uznania. Smacznego!
Komentarze