Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi. Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa z makaronem:
    1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini
    1 truskawkowa galaretka
    250 ml gorącej wody
    2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )
    10 dag świeżych truskawek

    Mus truskawkowy:
    20 dag świeżych truskawek
    ewentualnie cukier do smaku

    Śmietanka:
    200 ml śmietanki kremówki
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    4 kostki mlecznej czekolady
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,
  • 5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.
  • 6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą. Podajemy i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Makaron Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować