Deser z ciastem, owocami i lodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kwaskowate porzeczki doskonale równoważą słodycz ciasta i lodów.

Składniki:

  • ● 17,5 dag miękkiego masła
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● kilka kropel olejku waniliowego
    ● 3 jajka
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki kakao
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● op. lodów waniliowych
    ● 1 szkl. porzeczek lub jagód
    ● bita śmietana
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Bita śmietana

Deser z ciastem, owocami i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Usuwamy szypułki.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając olejek i rozkłócone jajka.
  • 3. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, wsypujemy kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na przemian z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, stale mieszając. Wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (24x34 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 °C. Studzimy, kroimy w kawałki.
  • 4. Do pucharków wkładamy po kawałku ciasta i trzy gałki lodów, wsypujemy porzeczki. Dekorujemy bitą śmietaną.

Porady

Zimą deser można przygotować z owocami kandyzowanymi i polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować