Deser winogronowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny deser z kremem makowym

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - winogrona (ciemne, bezpestkowe): 250 gramów
    - wino białe: 200 mililitrów
    - cukier trzcinowy: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - mak (mielony): 80 gramów
    - porto (białe): 250 mililitrów
    - polewa czekoladowa (biała): 200 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - laska wanilii (rdzeń): 0.5 sztuki
    - cynaomon: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka: 500 gramów

Deser winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić. Dusić 2-3 minuty w winie z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody na gładką masę i zagęścić syrop. Odstawić.
  • 2. Mak wymieszać z porto. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie prawie sucha. Wystudzić.
  • 3. Polewę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtko ubić z jajem w kąpieli wodnej i wymieszać najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z polewą. Dodać rdzeń wanilii, masę makową i szczyptę cynamonu. Wystudzić. Śmietankę ubić i stopniowo dodawać do masy makowej. Chłodzić ok. 3 godzin. Syrop rozlać do pucharków. Na wierzch wyłożyć masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy