Deser winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winogrona umyć, osuszyć i przekroić. Dusić 2-3 minuty w winie z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody na gładką masę i zagęścić syrop. Odstawić.
2.Mak wymieszać z porto. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie prawie sucha. Wystudzić.
3.Polewę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtko ubić z jajem w kąpieli wodnej i wymieszać najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z polewą. Dodać rdzeń wanilii, masę makową i szczyptę cynamonu. Wystudzić. Śmietankę ubić i stopniowo dodawać do masy makowej. Chłodzić ok. 3 godzin. Syrop rozlać do pucharków. Na wierzch wyłożyć masę.
Komentarze